Chlebek pita

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak upieczona bułka może stanowić bazę do domowego dania na szybko. Fast food w tym wydaniu może być całkiem smacznym obiadem czy też przekąską. Dodaj ulubione składniki jak kotleciki z ciecierzycy, grillowane warzywa lub też domowy gyros. Z lekkim jogurtowym sosem na pewno Wam zasmakuje.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •120 gram mąki pszennej + 3 łyżeczki (mąka chlebowa lub mąka na pizzę)
    •łyżeczka cukru
    •łyżeczka masła
    •100 ml ciepłego mleka
    •1/5 łyżeczki soli
    •łyżeczka oleju
    •2 gramy drożdży świeżych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Fast food Dodatki

Chlebek pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaczyn: drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i 3 łyżeczkami mąki. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Chlebek pita 2. Wyrośnięty zaczyn mieszamy z resztą mąki i solą. Chwilę wyrabiamy i dodajemy roztopione, ciepłe masło. Wyrabiamy ciasto i wyrobione smarujemy olejem. Przykrywamy naczynie z ciastem ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Chlebek pita 3. Po wyrośnięciu ciasto dziekimy na 4 części. Wyrabiamy z każdej kulkę i wałkujemy. Placki przykrywamy ściereczkä i zostawiamy na 7-10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy chlebki, pieczemy je ok.10 minut ( do zarumienienia).
  • Chlebek pita 4. Gotowe pity można zrumienić w opiekaczu a po rozcięciu " nafaszerwować" ulubionymi składnikami.

Porady

Pitę najlepiej rozkroić jak wystygnie. Potem można podgrzać ją w opiekaczu lub na suchej patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować