Orkisz i ziarna-samo zdrowie.Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem i pomidorem.
4 godz.
Składniki:
45 dag mąki orkiszowej typ 2000
7 dag mąki żytniej typ 720
200 ml maślanki w temp. pokojowej
125 ml ciepłej wody
2,5 dag świeżych drożdży
1 łyżka miękkiego masła
1i1/2łyżeczki soli
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
olej do wysmarowania formy
Chlebek orkiszowy z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkruszone drożdże wymieszać z wodą,cukrem oraz 2 łyżkami mąki orkiszowej.Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać,wymieszać z rozczynem i maślanką,dodać masło i sól,ciasto wyrabiać 15 minut.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na 2 godz.
Ciasto dokładnie wymieszać z ziarnami(trochę ziaren odłożyć do posypania)
przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki,posypać odłożonymi ziarnami..Pozostawić w cieple na 30 minut.Piec45-50 min w piekarniku nagrzanym do temp.210C
Komentarze