Smaczny , wilgotny chlebek z wykorzystaniem dojrzałych bananów to sposób aby nic w kuchni się nie marnowało. Taki chlebek może posłużyć jako drugie śniadanie lub popołudniowa przekąska, polecam
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag miękkiego masła
4 jajka
2/3 szklanki cukru
125 ml kefiru
3 bardzo dojrzałe banany
1 jabłko
2/3 szklanki siekanych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Chlebek bananowy z jabłkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym jajku oraz mąkę przesianą z proszkiem, sodą i oraz kefir. Banany rozgnieść widelcem a jabłko pokroić w drobną kostkę ( jabłko można oprószyć lekko mąką). Banany, jabłko i orzechy dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżka. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka.
Komentarze