Chleb żytni

5 (190 ocen)

mój pierwszy chleb na zakwasie

Składniki:

  • 500 g mąki żytniej typ 720
    300 g mąki żytniej razowej typ 2000
    1/2 szk zakwasu
    30 g świeżych drożdży
    2 szk letniej wody
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki wsypać do dużej miski.
    Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną masę i dodać je do mąki.
    Następnie dodać zakwas ( ja miałam tygodniowy ), sól, olej i wodę i wyrobić gładkie ciasto.
    Lekko uklepać je w misce, oprószyć mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je chwile wyrobić i przełożyć do nasmarowanych olejem foremek keksowych.
  • 2. Można naciąć ciasto i wierzch oprószyć mąką.
    Ponownie zostawić blaszki z ciastem do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 45 minut.
    Po upieczeniu uważając aby się nie poparzyć wyjąć chleby z foremek i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować