Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią

0 (0 ocen)

  • Średni

na zakwasie, z dodatkiem mąki żytniej i pszennej.

  • Średni

Składniki:

  • - zakwas żytni: 2 łyżki
    - mąka zytnia typ 2000: 150 gramów
    - woda: 150 mililitrów

    - mąka pszenna typ 550: 0.5 kilograma
    - mąka żytnia tyo 2000: 0.5 kilograma
    - pomidory suszone (w proszku): 3 łyżeczki
    - bazylia (suszona): 3 łyżeczki
    - sól: 2 łyżeczki
    - woda (około): 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zaczynu na chleb. Rano, na półtora dnia przed planowanym wypiekiem chleba, do dwóch łyżeczek zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie na tej stronie: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas) dosypujemy 100 gram mąki żytniej 2000 i 100 gram wody. Mieszamy i odstawiamy. Wieczorem oraz następnego dnia rano powtarzamy te samą czynność. W praktyce to może wyglądać tak: rano 9.00, wieczór 21.00 i znów rano 9.00. W tym czasie zaczyn zaczyna rosnąć, pojawiają się pęcherzyki powietrza.
  • 2. Około 12.00 zaczyn jest gotowy do użycia. Do większej miski wsypujemy wszystkie składniki i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gęstego konsystencji pasztetu. Nie wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt zbite lub suche, dolewamy wody. Tę samą czynność możemy wykonać mikserem.
  • 3. Masę wykładamy do połowy wysokości blaszek. Ta ilość starcza na 1 podłużną blaszkę 40 cm. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 4 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno wypełnić foremki po brzegi.
  • 4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb około 50 minut. Wyciągamy od razu i jeszcze ciepłe wyciągamy z blaszek. Chłodzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować