Pachnący chleb z pełnoziarnistymi płatkami owsianymi i antonówkami! Wilgotny, z chrupiącą skórką, polecam :)
Składniki:
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
50 g wody
50 g mąki pszennej chlebowej
Namaczanka:
50 g płatków owsianych pełnoziarnistych
100 g wrzątku
Oraz:
200 g antonówki
50 g wody
10 g drożdży
0,5 łyżeczki cukru
400 g mąki pszennej chlebowej
1 płaska łyżeczka soli
Chleb z płatkami owsianymi i antonówką na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem przygotować zaczyn: zmieszać składniki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Rano przygotować namaczankę: płatki zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia i wystudzenia.
Antonówkę obrać, zetrzeć na tarce. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do misy robota wsypać mąkę i sól, wlać rozczyn drożdżowy, zaczyn zakwasowy, dodać jabłko i płatki owsiane. Zagnieść jednolite ciasto (będzie luźne), odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć do formy 10x20cm wyścielonej papierem do pieczenia, odstawić pod przykryciem na 45 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 35 minut. Odstawić na kratkę do ostudzenia
Komentarze