Chleb z płatkami owsianymi i antonówką na zakwasie

5 (158 ocen)

Pachnący chleb z pełnoziarnistymi płatkami owsianymi i antonówkami! Wilgotny, z chrupiącą skórką, polecam :)

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 łyżki zakwasu żytniego
    50 g wody
    50 g mąki pszennej chlebowej
    Namaczanka:
    50 g płatków owsianych pełnoziarnistych
    100 g wrzątku
    Oraz:
    200 g antonówki
    50 g wody
    10 g drożdży
    0,5 łyżeczki cukru
    400 g mąki pszennej chlebowej
    1 płaska łyżeczka soli

Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z płatkami owsianymi i antonówką na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem przygotować zaczyn: zmieszać składniki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na całą noc.

    Rano przygotować namaczankę: płatki zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia i wystudzenia.

    Antonówkę obrać, zetrzeć na tarce. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do misy robota wsypać mąkę i sól, wlać rozczyn drożdżowy, zaczyn zakwasowy, dodać jabłko i płatki owsiane. Zagnieść jednolite ciasto (będzie luźne), odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

    Następnie przełożyć do formy 10x20cm wyścielonej papierem do pieczenia, odstawić pod przykryciem na 45 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 35 minut. Odstawić na kratkę do ostudzenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Płatki Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować