Doskonały z jajecznicą. Smakował również moim dzieciom.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 czerwonej papryki,
30 dag mąki pszennej,
30 dag mąki pszennej z pełnego przemiału +garść do posypania stolnicy,
60 dag drożdży,
łyżeczka cukru,
sól,
dwie łyżki oliwy z oliwek.
Chleb z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Jeśli jest bardzo soczysta, ręcznikiem kuchennym krótko odciskamy nadmiar soku.
2.Mąki wsypujemy do miski. Robimy zagłębienie, wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i wlewamy odrobinę ciepłej wody. Delikatnie mieszamy, aż w zagłębieniu powstanie zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie całość mieszamy ze szklanką ciepłej wody. Dodajemy sól i oliwę, krótko mieszamy, aż zacznie powstawać ciasto. Wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta (około 10-15 minut). Z ciasta tworzymy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
3.Z ciasta formujemy 3 równe wałki. Każdy lekko spłaszczamy. Paprykę wykładamy na ciasto, a następnie (lekko) wgniatamy, tak aby papryka nie leżała luźno na cieście.
4.Z wałków tworzymy warkocz, który ostrożnie wkładamy do keksówki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Porady
Zamiast oliwy z oliwek możemy użyć zwykłego oleju.
Komentarze