Chleb z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 70 godz.
  • Dla 10 osób

Czy jedliście kiedykolwiek chleb z kaszy gryczanej? Jeśli nie to polecam go wypróbować. Chleb jest bez dodatku mąki i drożdży. Zrobiony jest z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem słonecznika i sezamu. Bardzo sycący i zdrowy :-)

  • 70 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • kasza gryczana niepalona 500 g,

    pestki słonecznika pół szklanki,

    płatki owsiane pół szklanki,

    sezam pół szklanki,

    czarnuszka 1,5 łyżeczki,

    sól pół łyżki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bezy

Chleb z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną wsypujemy do miski, następnie zalewamy ją wodą, tak aby wszystkie ziarenka były przykryte. Kaszę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 48 h. po 12 h kaszę należy pomieszać i jeśli kasza wchłonie wodę to należy ją uzupełnić. Po upływie 48 godzin, kaszę miksujemy blenderem. Dodajemy ziarna słonecznika, sezam, czarnuszkę oraz sól i mieszamy do połączenia składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią gotową masę z kaszy. Keksówkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12h. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 1h. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować