Chleb z kaszą gryczaną

5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 45 min

Chętnie gotuję na uroczystości w gronie najbliższych. Ten lekko słodkawy chleb mojej rodziniewyjątkowo smakuje.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • ● 80-90 dag mąki
    ● 5 dag kaszy gryczanej
    ● 5 dag drożdży
    ● płaska łyżka miodu
    ● płaska łyżka soli
    ● garść płatków owsianych
    ● łyżka oliwy z oliwek
    ● 2 łyżki pestek słonecznika
    ● 1-2 łyżki kminku lub maku
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z kaszą gryczaną 1. Kaszę gotujemy na sypko,
    studzimy. Z drożdży, szklanki
    przegotowanej ciepłej wody,
    soli i miodu robimy rozczyn.
  • Chleb z kaszą gryczaną 2. Wsypujemy ostudzoną kaszę,
    50 dag mąki i dokładnie
    wyrabiamy. Ciasto odstawiamy
    na 20 minut, by podwoiło objętość.
    Wsypujemy pozostałą
    mąkę oraz pestki słonecznika
    i ponownie wyrabiamy.
  • Chleb z kaszą gryczaną 3. Keksówkę o wymiarach
    31x13 cm smarujemy oliwą, wysypujemy płatkami owsianymi.
    Wykładamy ciasto, oprószamy
    kminkiem lub makiem.
    Pieczemy godzinę w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    200 °C. Następnie piekarnik
    wyłączamy, chleb zostawiamy
    jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować