Chleb z Gara

4.93 (188 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Prosty i tani przepis na pyszny chlebek z chrupiącą skórką,zrobi go każdy.Ciasto najlepiej sobie przygotować wieczorem,wstawić do lodówki,a rano upiec.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 bochenek

    750 g mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    25 g świeżych drożdży
    2 szkl.ciepłej wody
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.93 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z gara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb. 1. Drożdże świeże(można użyć również drożdży instant 7 g) rozkruszyć do miseczki zasypać cukrem,wlać pół szkl.ciepłej wody,wymieszać i odstawić na 10 min.aż zaczną pracować.
    Do miski przesiać mąkę,wsypać sól,wlać rozczyn,resztę wody i olej,całość wymieszać łyżką drewnianą,ciasta nie trzeba wyrabiać.
    Ciasto przełożyć do większej miski,miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
    Następnego dnia rano,wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki,wyrobić krótko na delikatnie podsypanym mąką blacie,uformować bochenek,przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.do napuszenia.
    Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek żeliwny,rozgrzać do 220 C,do nagrzanego naczynia przełożyć napuszone ciasto,przykryć przykrywką,zmniejszyć temp.do 200 C i piec przez 30 min.następnie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze przez 20 min.
    Chleb studzić na kratce.

Porady

Mąki można mieszać,można również dodać ulubione ziarna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować