Chleb z dodatkiem miodu i piwa porter

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Chleb ma piękny miodowy kolor i bardzo delikatny posmak piwa.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
    2 szklanki mąki pszennej
    1 torebka ( 7 gram) suszonych drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżka miodu gryczanego
    1 łyżka oleju słonecznikowego
    250 ml ciemnego piwa - porter
    250 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Piwa

Chleb z dodatkiem miodu i piwa porter - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piwo połączyć z gorącą wodą.
    Do miski wsypać obie mąki, sól, drożdże, wymieszać i wlać miód, olej i mieszając dolewać wodę z piwem. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie przełożyć do natłuszczonej i wysłanej pergaminem formy keksowej 12/30 cm. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 st /termo obieg/,około 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 45 minut. Po wyjęciu wierzch chleba posmarować wodą i przykryć ściereczką, Odstawić do wystudzenia. Ma piękny miodowy kolor i bardzo delikatny posmak piwa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować