Chleb wielkanocny z ziołami

0 (0 ocen)

Chociaż hoduję zakwas pszenny i żytni to na święta proponuję chleb pięknie pachnący ziołami, który zresztą nazywa się wielkanocnym. Co prawda nie jest przygotowany na zakwasie, ale jest bardzo smaczny

Składniki:

  • - 40 dag mąki pszennej;
    - 3 dag świeżych drożdży;
    - łyżeczka cukru;
    - szklanka mleka;
    - łyżeczka soli;
    - 5 dag masła;
    - łyżeczka posiekanej natki pietruszki, tymianku, bazylii i oregano;
    - jajko.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb wielkanocny z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki wlać drożdże wymieszane z cukrem i rozpuszczone w letnim mleku. Dodać sól i roztopione letnie masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Do wyrośniętego ciasta dodać posiekane zioła. Całość zagnieść, uformować bochenek, przełożyć do natłuszczonej formy. Z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor przez ok. 1 godz. Przepis pochodzi z gazety Naj poleca 1/2010.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować