Chleb razowy ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszn, zdrowy i prosty chleb z dodatkiem ziaren słonecznika

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna chlebowa: 200 gramów
    - Mąka pszenna pełnoziarnista (razowa): 300 gramów
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - ciepła woda: 400 mililitrów
    - drożdże swieże: 10 gramów
    - ziarna słonecznika: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb razowy ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb razowy ze słonecznikiem 1. Obie mąki wsypać do miski, dodać sól, wkruszyć drożdże i zalać wodą. Ciasto wyrabiać rękami (gdyby było za bardzo kleiste dosypać odrobinę mąki razowej) około 10 minut.
  • Chleb razowy ze słonecznikiem 2. Następnie miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 45 minut). Foremkę (moja byłą kwadratowa, ale można również piec chleb w keksówce 12x35 cm) natłuścić (oliwą), uformować odpowiedni bochenek i przełożyć do formy. Wierzch chleba naciąć nożem w kilku miejscach, posmarować mlekiem lub wodą i posypać ziarnami słonecznika. Piec w temp. 200 st. C. przez 45 minut, aż skórka będzie lekko brązowa,a chleb będzie odchodził od brzegów formy. Wystudzić przed krojeniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować