Chleb razowy z ziarnami

4.51 (200 ocen)

  • 25 min

Taki chleb to samo zdrowie, jest łatwy i szybki w przygotowaniu a smak ma doskonały.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej razowej
    50g drożdży
    1 litr ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    8 łyżek płatków górskich owsianych
    1 garść łuskanego słonecznika
    1 garść pestek dyni
    1 garść siemienia lnianego
    1 garśc sezamu
    2 łyżki mleka do wykończenia
    słonecznik do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy

Chleb razowy z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłą wodę wlać do dużej miski, wsypać płatki, sól, cukier i pokruszone drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
  • 2. Do innego naczynia przesiać mąkę, dodać ziarna i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać. Nie trzeba wyrabiać, należy ciasto tylko wymieszać do połączenia składników.
  • 3. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować z góry mlekiem i posypać słonecznikiem.
  • 4. Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 110 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować