Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Na dzisiaj proponuje prosty chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni na drożdżach instant. Bardzo smaczny

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni
    mąka pszenna typ 500 500 g
    drożdże Babuni suszone 8 g
    słonecznik 100 g
    pestki dyni 50 g
    ciepła woda dałam na oko aby połączyć składniki
    sól 1.1/2 łyżeczki
    cukier 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę przesianą w raz z drożdżami suszonymi . Dodajemy sól słonecznik i pestki dyni . Podgrzewamy wodę aby była ciepła ( nie gorąca ) i wlewamy do mąki z dodatkami . Mieszamy ręką tak aby ciasto połączyło się i odchodziło od reki , było gładkie i błyszczące . Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i delikatnie obsypujemy mąką . Przekładamy ciasto delikatnie i zmoczonymi dłońmi formujemy ciasto chlebowe. Do pieca wkładamy blaszkę z wodą na dół , a wyżej wstawiamy naczynie żaroodporne z ciastem chlebowym. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach ( bedzie wilgotno i skórka bedzie bardziej przypieczona i chrupka ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować