Chleb pszenny z nadzieniem ze świeżych ziół

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miękki z chrupiącą skórką biały chleb, pięknie pachnący mieszanką świeżych ziół. Łatwy do przygotowania. A dom przepełniony zapachem piekącego się chleba ... bezcenny.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (pszenna typ 450): 500 gramów
    - świeże drożdże: 35 gramów
    - mleko (letnie): 350 mililitrów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka

    - cebula: 1 sztuka
    - koperek: 1 pęczek
    - majeranek (świeży posiekany): 0.5 szklanki
    - bazylia (posiekana): 1 łyżka
    - suszone zioła (mieszanka "Puszta"): 1 łyżka
    - olej: 1 łyżka

    - mleko: 2 łyżki
    - kminek: 1 łyżka

    - mąka (na podsypanie): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb pszenny z nadzieniem ze świeżych ziół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać gotowy rozczyn, letnie mleko i sól. Ciasto wyrabiać mikserem ok. 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie: obrać cebulę i pokroić w drobną kosteczkę. Koperek i bazylię umyć i posiekać. Oderwać listki majeranki i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i udusić cebulę pod przykryciem. Zdjąć z ognia, dodać świeże i suszone zioła, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat. Jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
  • 5. Ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 20 cm, rozsmarować przestudzoną masę ziołową zostawiając 2 cm wolne / bez nadzienia/ brzegi i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 30 x 11 cm, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 6. Ostrym nożem naciąć wierzch ciasta na głębokość 1 cm. Posmarować mlekiem i posypać kminkiem.
  • 7. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 40 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszymy głuchy odgłos. Studzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować