Miękki z chrupiącą skórką biały chleb, pięknie pachnący mieszanką świeżych ziół. Łatwy do przygotowania. A dom przepełniony zapachem piekącego się chleba ... bezcenny.
Chleb pszenny z nadzieniem ze świeżych ziół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiać do dużej miski, dodać gotowy rozczyn, letnie mleko i sól. Ciasto wyrabiać mikserem ok. 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie: obrać cebulę i pokroić w drobną kosteczkę. Koperek i bazylię umyć i posiekać. Oderwać listki majeranki i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i udusić cebulę pod przykryciem. Zdjąć z ognia, dodać świeże i suszone zioła, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat. Jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
5.Ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 20 cm, rozsmarować przestudzoną masę ziołową zostawiając 2 cm wolne / bez nadzienia/ brzegi i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 30 x 11 cm, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6.Ostrym nożem naciąć wierzch ciasta na głębokość 1 cm. Posmarować mlekiem i posypać kminkiem.
7.Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 40 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszymy głuchy odgłos. Studzić na kratce kuchennej.
Komentarze