Chleb pszenny z dynią na zakwasie

0 (0 ocen)

Chlebek pszenny na zakwasie żytnim, z dodatkiem płatków jaglanych, puree z pieczonej dyni i odrobiny miodu

Składniki:

  • .

    200 g zakwasu żytniego
    200 g wody
    300 g puree z pieczonej dyni
    1 łyżka miodu
    250 g mąki pszennej typ 2000
    250 g maki pszennej typ 650
    3 łyżki płatków jaglanych
    2 łyżeczki soli

Chleb pszenny z dynią na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy robota wsypać obie mąki, płatki jaglane i sól. Wymieszać.

    Do drugiej miski wlać letnią wodę, puree z dyni i zakwas, dodać miód i wymieszać.

    Całość wlać do miski z suchymi składnikami, zagnieść jednolite ciasto.

    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.

    Po tym czasie przełożyć do keksówki (15x28), wyrównać mokrą dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny aż chleb wyraźnie urośnie.

    Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25-30 minut. Wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy