Chleb pszenny na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lubicie świeże pieczywo w dodatku, które robi się samo? Nic prostszego i pysznego.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
    9 g suchych drożdży
    1 płaska łyżka soli
    350 ml letniej wody
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 łyżka czarnuszki

Chleb pszenny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny na drożdżach 1. Mąkę mieszamy z drożdżami, czarnuszką, cukrem i solą. Zalewamy ciepłą wodą, wyrabiamy, odstawiamy na 80 minut.
    Ponownie mieszamy. W razie potrzeby dosypujemy mąkę, ponownie wyrabiamy.
    Przekładamy do formy wysmarowanej masłem.
    Pieczemy 35 minut w 190°C z termoobiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy