Chleb pszenny na drożdżach

4.5 (164 ocen)

Pyszny domowy chleb może być prezentem dla znajomych.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500
    250 g mąki pszennej typ 750
    200 ml letniej wody
    100 ml letniego mleka
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    5 łyżek oleju ryżowego
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i mieszać aż drożdże zrobią się płynne.
    Mleko wymieszać z wodą i solą, wlać do drożdży i wsypać obie mąki.
    Wyrobić ciasto i oprószone mąką zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy podrośnie znowu ciasto wyrobić i przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Wierzch oprószyć mąką i zostawić ciasto przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
    Gdy podrośnie zrobić ostrym nożem na ukos nacięcia i wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec chleb 30 minut.
    Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut a potem upieczony chleb wystudzić na kratce.

Porady

wymiary keksówki to 12 x 30 cm mierząc górne krawędzie blaszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować