Chleb pszenny

4.5 (185 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosty przepis na pyszny chleb, z cudowną skórką.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500ml ciepłej wody
    25g drożdży
    1 łyżka cukru
    700 - 800g mąki
    2 łyżeczki soli
    3 łyżeczki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny 1. Ciepłą wodę wlewamy do dużej miski, rozkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy łyżka do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól i olej. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Tak gotowe ciasto przykrywamy pokrywką do wyrośnięcia
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni razem z naczyniem żaroodpornym. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i przekładamy do gorącego naczynia posypanego mąką na dnie, przykrywamy górną częścią i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ściągamy górę naczynia i pieczemy kolejne 30 minut.
    Po upieczeniu studzimy na kratce.

Porady

Jeśli ciasto wyjdzie bardzo luźne po wyrośnięciu, można posypać je mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować