Chleb pszenno żytni z błonnikiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Chleb pszenno- żytni z dodatkiem błonnika witalnego pysznie smakuje i jest sycący. Idealny na kanapki na śniadanie czy kolację. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki pszennej (u mnie 2ab)
    1,5 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej
    1 łyżka błonnika witalnego + do posypania
    1 łyżka oliwy
    1 op. suszonych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 szkl ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno żytni z błonnikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenno żytni z błonnikiem 1. Do miski wsypujemy obie mąki, błonnik, drożdże suszone i sól oraz dolewamy oliwę i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie wyjmujemy wyrośnięte ciasto na chleb i chwilę zagniatamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy. Posypujemy górę chleba błonnikiem. Przykrywamy blaszkę z ciastem na chleb i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować