Chleb pszenno-żytni na jogurcie

5 (162 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Nie ma to jak swojskie pieczywo. Jest smaczne, wiemy co jemy i ten cudowny zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia. Ja jestem już od kilku lat uzależniona. Jeśli śledzicie mój profil, to wiecie, że ja chleba nie kupuję.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g. ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    20 g. drożdży
    350 g. mąki pszennej typ 650
    200 g. mąki żytniej pełnoziarnistej
    100 g. jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno-żytni na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenno-żytni na jogurcie 1. Do miski wlać ciepłą wodę. Wkruszyć drożdże i dodać cukier.
    Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić. Ja zrobiłam to robotem.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką.
    Następnie złożyć w kopertę, dwa razy i uformować bochenek.
  • Chleb pszenno-żytni na jogurcie 2. Przełożyć go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
    Wierzch posypać mąką i ponacinać nożem.
  • Chleb pszenno-żytni na jogurcie 3. Tak przygotowany chleb zostawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika,
    10-15 minut. Piec w temperaturze 200 stopni, 50-60 minut.

    Wystudzić na kratce.

Porady

Dobrze jest spryskać piekarnik wodą tuż przed włożeniem chleba, lub od razu po włożeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować