Chleb Polski na zakwasie

4.5 (186 ocen)

  • 4 godz. 30 min

To jest chleb, którego smaku się nie zapomina. KONIECZNIE trzeba go spróbować. Prosty i uniwersalny, pasuje do wszystkiego, ale przede wszystkim jest doskonały w smaku!To najlepszy chleb pszenny, jaki udało mi się upiec. Najlepszy, jak z prawdziwej tradycyjnej piekarni.

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • 250g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)
    550g mąki białej pszennej chlebowej
    50g maki pszennej razowej żarnowej lub 50g otrąb pszennych
    1 łyżeczka miodu lub słodu
    1 łyzka soli
    300g letniej wody
    opcjonalnie 1/2-1/4 łyżeczki świeżych drożdży
    opcjonalnie 2 łyżki kminku
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Chleb polski na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 - 2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
  • 2. Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu lub keksówce i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny (krótko, gdy dodaje się drożdże, dłużej, jeśli chleb jest na samym zakwasie).
  • 3. Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.

Porady

Chleb wyrasta dłużej, gdy jest na samym zakwasie. Analogicznie krócej, gdy dodamy drożdże. Ciasto do wyrośnięcia można przykryć natłuszczoną folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-14h. Wyjąć pół godziny przed pieczeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować