CHLEB PEŁNOZIARNISTY Z ŻURAWINĄ

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Gdy jest chłodniej, częściej mamy ochotę na wypieki pachnące cynamonem, z imbirem i pomarańczami.
Proponuje pyszny chlebek o lekko słodkawym smaku dzięki żurawinie oraz bogaty w zdrowe ziarna .

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1kg mąki „pełne ziarno 3 zboża” z Lubelli ( lub pszennej, żytniej, orkiszowej)
    po ½ szklanki:
    otrębów pszennych
    otrębów owsianych
    płatków owsianych
    -siemię lniane
    1 szkl. słonecznika łuskanego
    garść żurawiny
    725 ml wody
    50 g drożdży świeżych
    2 czubate łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Chleb pełnoziarnisty z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski wsypać wszystkie składniki. Dodać drożdże- zagnieść na jednolitą masę.
  • chleb 2. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w temp. Pokojowej. Przygotować 2 keksówki- posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 2 części i przełożyć do foremek.
  • chleb 3. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 min w ciepłe miejsce( ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni i tam je trzymam do wyrośnięcia). Wyjmujemy wyrośnięty chlebek, nastawiamy piekarnik na 220C, smarujemy wierzch wodą i posypujemy słonecznikiem- lekko go docisnąć i wkładamy go do nagrzanego pieca na 30-35 min.
  • chleb 4. Kroić po ostudzeniu bo inaczej będzie się kruszyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować