Gdy jest chłodniej, częściej mamy ochotę na wypieki pachnące cynamonem, z imbirem i pomarańczami.
Proponuje pyszny chlebek o lekko słodkawym smaku dzięki żurawinie oraz bogaty w zdrowe ziarna .
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1kg mąki „pełne ziarno 3 zboża” z Lubelli ( lub pszennej, żytniej, orkiszowej)
po ½ szklanki:
otrębów pszennych
otrębów owsianych
płatków owsianych
-siemię lniane
1 szkl. słonecznika łuskanego
garść żurawiny
725 ml wody
50 g drożdży świeżych
2 czubate łyżeczki soli
Chleb pełnoziarnisty z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski wsypać wszystkie składniki. Dodać drożdże- zagnieść na jednolitą masę.
2.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w temp. Pokojowej. Przygotować 2 keksówki- posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 2 części i przełożyć do foremek.
3.Przykryć ściereczką i odstawić na 35 min w ciepłe miejsce( ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni i tam je trzymam do wyrośnięcia). Wyjmujemy wyrośnięty chlebek, nastawiamy piekarnik na 220C, smarujemy wierzch wodą i posypujemy słonecznikiem- lekko go docisnąć i wkładamy go do nagrzanego pieca na 30-35 min.
4.Kroić po ostudzeniu bo inaczej będzie się kruszyć.
Komentarze