chleb pełnoziarnisty z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten chleb jest bardzo łatwy w wykonaniu, smaczny i długo zachowuje świeżość. Przepis na 3 foremki. Polecam każdemu:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • mąka żytnia razowa 0,5 kg
    kefir 100 ml
    mąka pszenna chlebowa typ 650 2 kg
    mąka pszenna graham 0,5 kg
    drożdże świeże 5 dag
    sól 6 łyżeczek
    3 łyżeczki czarnuszki, kminku, słonecznika (wg.uznania)

Chleb pełnoziarnisty z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę żytnią wsypać do wysokiego naczynia, zalać kefirem wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. (Kefir powinien mieć temp. pokojową).
  • 2. Po upływie godziny drożdże rozrobić w 50 ml letniej wody, dodać do zaczynu żytniego, stopniowo dodawać mąkę pszenną i letnią wodę dla uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Bardzo ważne- woda musi mieć temp około 35 stopni.Na końcu dodać sól i ziarna. Ciasto należy wyrabiać ręcznie aż zacznie odchodzić od ręki czyli około 20 minut. Po wyrobieniu odstawić znów w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość.
  • 3. Po tym czasie zamieszać ręką przez minutę i przekładać do natłuszczonych foremek do połowy wysokości. Gdy ciasto podwoi objętość piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy