Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami

4.5 (172 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chleb z razowej mąki orkiszowej na żytnim zakwasie z dużą ilością ziaren w środku i bardzo smaczną posypką na wierzchu z tych samych ziaren. Ma zwarty i miękki miąższ z dużą ilością drobnych dziurek. Smaczny i bogaty w wartościowe składniki.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ZACZYN:
    aktywny zakwas żytni – 100 g
    woda – 150 g
    mąka orkiszowa t.2000 – 120 g

    CIASTO WŁAŚCIWE:
    cały zaczyn
    mąka orkiszowa t.2000 – 350 g
    mąka pszenna t. 650 – 50 g
    woda – 330 mililitrów
    melasa -1 łyżeczka
    siemię lniane – 30 g
    sezam jasny – 20 g
    sezam czarny – 10 g
    płatki owsiane – 40 g
    słonecznik – 50 g
    drożdże instant – 1/3 łyżeczki
    sól – 1,5 łyżeczki

    POSYPKA:
    siemię lniane – 1/2 łyżki
    sezam jasny – 1/2 łyżki
    sezam czarny – 1/2 łyżki
    płatki owsiane – 1/2 łyżki
    słonecznik – 1/2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 12 godzin.
  • Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami 2. Gotowy zaczyn przełożyć do misy miksera, wlać wodę i wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania ciasto dwukrotnie odgazować. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami foremki o wymiarach 30x11 cm. Cisto posypać mieszanką ziaren i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Foremkę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania.
  • 3. Wyrośnięte ciasto spryskać wodą i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut.
    Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Sezam Siemię lniane Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować