Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE
Cukier rozpuścić w 3 łyżkach wody. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory, listki bazylii i drożdże , wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać wodę mineralną i wymieszać łyżką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawić naczynie żaroodporne. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z naczyniem.
Gdy piekarnik i naczynie będą już bardzo gorące, wlać ciasto z miski do naczynia. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć naczynie pokrywą i piec przez 25 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut.
Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
Komentarze