Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami i bazylią

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią... idealny na śniadanie.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    1 czubata łyżeczka drożdży suszonych instant
    1 łyżeczka brązowego cukru
    400 g mąki orkiszowej
    1 łyżeczka soli
    6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
    1 garść świeżej bazylii
    350 g wody mineralnej niegazowanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE
    Cukier rozpuścić w 3 łyżkach wody. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory, listki bazylii i drożdże , wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać wodę mineralną i wymieszać łyżką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
    Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawić naczynie żaroodporne. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z naczyniem.
    Gdy piekarnik i naczynie będą już bardzo gorące, wlać ciasto z miski do naczynia. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć naczynie pokrywą i piec przez 25 minut.
    Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut.
    Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować