Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dziś nastał czas na przejście na wyższy poziom wtajemniczenia we własnych wypiekach pieczywa. To taki mój aneks do postanowień noworocznych. Pod rygorem nieważności postanawiam, że własne pieczywo to priorytet. I kropka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Potrzebujemy:
    -700 gram mąki orkiszowej
    -drożdże świeże 20-25 gram; jeżeli używacie suchych to przelicznik jest taki, że na 7 gram drożdży instant przypada 25 gram świeżych
    -duża łyżka ziaren siemienia lnianego
    -łyżka soli
    -łyżeczka cukru trzcinowego
    -duża łyżka oleju rzepakowego
    -400 ml wody ciepłej
    -dwie łyżki ciepłego mleka maks 39 stopni
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki nie przesiewamy, spulchniamy ją jedynie mieszając widelcem.
    Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy mlekiem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kilka minut.
    Łączymy mąkę z rozczynem i wodą i wyrabiamy ciasto kilkanaście minut do konsystencji takiej, by było elastyczne i odchodziło od ręki. Wklepujemy zagniatając do środka olej.

    Ciasto wykładamy na papier do pieczenia do tradycyjnej foremki ok 25 cm. Odstawiamy na maksymalnie 1,5h. Będzie gotowe do pieczenia, gdy wyroście do 3/4 wysokości foremki.
    Jak wyrośnie z wierzchu posypujemy płatkami owsianymi i dociskamy je delikatnie.
    Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 170 stopni góra - dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować