Chleb orkiszowy na suchych drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąki, drożdże, sól, cukier itd). Mieszankę zalewamy letnią wodą i wszystko mieszamy bardzo dokładnie. Wystarczy mieszać przez chwilę do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
2.Ciasto odstawiamy na około 15 minut przykrywając ściereczką. Formę smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i odstawiamy na kolejne 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypać po wierzchu ziarnami..
3.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 55 minut. Upieczony chlebek kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Komentarze