Chleb orkiszowy na suchych drożdżach

4.47 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jeżeli stawiacie na zdrowe wypieki, a świeży chlebek z masełkiem to rozkosz dla Waszego podniebienia, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • *150 g mąki pszennej
    *300 g mąki orkiszowej
    *450 ml letniej wody
    *7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
    * 1/2 szklanki otrąb
    * 1/2 szklanki ziarenek słonecznika
    * 1/2 szklanki pestek dyni
    * 1 łyżka lnu mielonego
    * 2 łyżki płatków owsianych
    * pół łyżki soli
    * łyżka cukru
    * żółtko i mleko ( do posmarowania chleba )
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb orkiszowy na suchych drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto po wymieszaniu wszystkich składników. 1. W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąki, drożdże, sól, cukier itd). Mieszankę zalewamy letnią wodą i wszystko mieszamy bardzo dokładnie. Wystarczy mieszać przez chwilę do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
  • Ciasto przed włożeniem do piekarnika. 2. Ciasto odstawiamy na około 15 minut przykrywając ściereczką. Formę smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i odstawiamy na kolejne 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypać po wierzchu ziarnami..
  • Gotowy do spożycia chleb orkiszowy. 3. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 55 minut. Upieczony chlebek kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować