Chleb na drożdżach ekspresowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Raz od czasu czy tez częściej warto pokusić się i zrobić własny chlebek. Naprawdę nie jest to nic trudnego. A radość z własnego chlebka bezcenna… smak zachwyci wszystkich. A jak już przekonamy się do pieczenia domowego chlebka warto popróbować i pododawać jakieś ziarna i ubogacić podstawową wersje przepisu…

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 450g mąki (TYP 450 lub 650)
    150g mąki (TYP 1850 lub 2000)
    500ml wody ciepłej
    30g drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka płaska cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na drożdżach ekspresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb na drożdżach ekspresowy 1. Odlewam 50ml wody ciepłej dodaje drożdże i cukier mieszam do rozpuszenia. Do miski daje odmierzoną mąkę, następnie sól. Zalewam ciepłą woda i dodaje rozpuszczone drożdże wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia ( ok 0,5h).
    Garnek żeliwny bez pokrywki wkładam do piekarnika i włączam nagrzewanie góra dół na 250st.
    Gdy garnek jest już nagrzany i ciasto wyrośnięte ( ruszy) przelewam do gorącego garnka ( można ciut kropnąć oliwą gwarancja ze chleb nie przyklei się do dna) i przykrywamy pokrywką i do piekarnika na ok 35min potem ściągam pokrywkę i na 10 min zapiekam górę. Jeżeli jest potrzeba to pod folią aluminiowa jeszcze można chleb zostawić na 10 min ale łączne pieczenie nie dłużej niż 1h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

image-28b5p4c

To może cię zainteresować