Chleb drożdżowy z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 0,5 l wody. Do miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Dolać wodę z drożdżami. Wymieszać łyżka. Dolać jeszcze ok. 300ml ciepłej wody. Znów wymieszać. Ilość wody zależy od konsystencji ciasta, jeśli będzie zbyt gęste dolać pozostałą część. U mnie wystarczyło w sumie ok. 800 ml. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, ważne żeby składniki mokre i suche połączyły się.
Odstawić na 20 min.
2.Po tym czasie znów wymieszać ciasto łyżka żeby pozbawić go nadmiaru powietrza.
Przełożyć do wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą podłużnych foremek, u mnie trzy sztuki.
Mokrą łyżką wygładzić wierzch chleba, rozprowadzić równomiernie. Wierzch naciąć nożem, zapobiegnie to pękaniu chleba. Można posypać płatkami owsianymi, sezamem czy słonecznikiem. Odstawiać na 20 min.
3.Foremki włożyć do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Piec ok. 50 min
Porady
Im więcej wody dodasz, a ciasto będzie bardziej rzadkie tym więcej "oczek" chleb będzie miał po upieczeniu.
Komentarze