Chleb drożdżowy z manną

0 (0 ocen)

Fantastyczny! Z bardzo chrupiącą skórką, bielutkim wnętrzem, puszysty, mięciutki. W smaku jak najlepsza kajzerka. Polecam gorąco!

Składniki:


  • 1 szklanka wody
    20 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki oleju
    180 g kaszy manny
    250 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli

Chleb drożdżowy z manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać mąkę, kaszę (najlepsza będzie błyskawiczna, bardzo drobna) oraz sól. Wymieszać.

    W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, wlać do misy, dodać olej i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

    Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek i ułożyć na blasze (użyłam formy o średnicy 21cm ale i bez niej chleb się nie ‘rozleje’).

    Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce.


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy