Chleb domowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny,pachnący i sycący-czego można chcieć więcej od chleba?

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
    1/2 szkl mąki kukurydzianej
    opakowanie drożdży suszonych(7g)
    garść siemienia lnianego
    garść sezamu
    1 łyżeszka soli
    szczypta cukru
    1 i 1/2 szkl ciepłej wody
    odrobina oleju do blaszki

Chleb domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy aż przestanie się kleić do ręki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.Potem smarujemy keksówke odrobiną oleju i wkładamy do niej ciasto.Wyrównujemy i posypujemy ulubionymi ziarnami(ja dałam czarnuszkę).Pozostawiamy na 30 minut aż chleb podrośnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny.Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i dajemy mu ostygnąć na kratce.Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy