Chleb codzienny na drożdżach

4.49 (164 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Jeden z najprostszych chlebów. Idealny dla początkujących, którzy dopiero zaczynają przygodę z domowymi wypiekami.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 100 g świeżych drożdży
    2 szklanki ciepłej wody
    płaska łyżka cukru
    1 kg mąki
    0,5 szklanki oleju rzepakowego
    2 płaskie łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb codzienny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 6 łyżek mąki. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na 10 minut aby zaczął ,,pracować,,.
  • 2. Po 10 minutach do zaczynu dodajemy sól, olej i resztę mąki. Dokładnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto.
  • 3. Przygotowane ciasto lekko smarujemy olejem i odstawiamy np. w dużej misce na godzinę do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe i nieprzewiewne miejsce).
  • 4. Gdy ciasto wyrośnie ponownie wyrabiamy i formujemy kształt bochenka.
  • 5. Chleb układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 60-70 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

image-28b5p4c

To może cię zainteresować