• 2 godz. 10 min

Wbrew pozorom upieczenie chleba wcale nie jest takie trudne

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 800 g mąki orkiszowej
    100 g mąki pszennej
    100 g mąki żytniej (może być tylko pszenna, sama zytnia raczej nie, bo chleb może wyjść bardzo zbity)
    25 g drożdży (1/4 opakowania świeżych drożdży)
    łyżeczka soli
    800 ml wody
    ok. pół szklanki zakwasu
    opcjonalnie słonecznik, pestki dyni, czarnuszka itp
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże i sól i dobrze wymieszać. Dodać mąki, zakwas i słonecznik i wyrabiać około 5 minut. Ciasto wyjdzie dosyć rzadkie. Zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. W chłodne dni rozgrzać piekarnik do 40 stopni i wstawić miskę na godzinę.
    Po tym czasie wyrabiać jeszcze około minuty i przełożyć do dobrze wysmarowanych dwóch foremek keksówek (moje mają rozmiar 13 x 24). Trzeba dobrze nasmarować foremki, żeby chleb spokojnie wyszedł po upieczeniu, używam do tego oleju. Zostawiamy chleb jeszcze na 20 - 30 minut i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut.
    Po tym czasie zostawiamy chleb w piekarniku na około pół godziny i gotowe. Bon apetit!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

4.83 (183 ocen)

chleb cebulowy

To może cię zainteresować