Wbrew pozorom upieczenie chleba wcale nie jest takie trudne
2 godz. 10 min
Składniki:
800 g mąki orkiszowej
100 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej (może być tylko pszenna, sama zytnia raczej nie, bo chleb może wyjść bardzo zbity)
25 g drożdży (1/4 opakowania świeżych drożdży)
łyżeczka soli
800 ml wody
ok. pół szklanki zakwasu
opcjonalnie słonecznik, pestki dyni, czarnuszka itp
1.Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże i sól i dobrze wymieszać. Dodać mąki, zakwas i słonecznik i wyrabiać około 5 minut. Ciasto wyjdzie dosyć rzadkie. Zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. W chłodne dni rozgrzać piekarnik do 40 stopni i wstawić miskę na godzinę.
Po tym czasie wyrabiać jeszcze około minuty i przełożyć do dobrze wysmarowanych dwóch foremek keksówek (moje mają rozmiar 13 x 24). Trzeba dobrze nasmarować foremki, żeby chleb spokojnie wyszedł po upieczeniu, używam do tego oleju. Zostawiamy chleb jeszcze na 20 - 30 minut i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut.
Po tym czasie zostawiamy chleb w piekarniku na około pół godziny i gotowe. Bon apetit!
Komentarze