Chipsy z jarmużu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chipsy z jarmużu to świetna alternatywa dla ziemniaczanych chipsów, są zdrowe i smaczne

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 opakowanie świeżego jarmużu lub pęczek z ryneczku,
    - odrobina oliwy z oliwek,
    - przyprawy: odrobina soli, suszone pomidory (sypkie w postaci przyprawy), szczypta słodkiej papryki, szczypta curry.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Chipsy

Chipsy z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy marynatę: oliwę łączymy z przyprawami (dosłownie po szczypcie, gdyż wszystkie przyprawy są słone), a następnie obtaczamy listki jarmużu w marynacie (najlepiej zrobić to rękoma). Następnie wykładamy na papier do pieczenia każdy listek oddzielnie, aby nie stykały się. U mnie z 1 opakowania jarmużu wyszły 2 duże blaszki. Pieczemy ok. 25 min w 130°C. Zbyt mocne spieczenie spowoduje iż jarmuż będzie czarny i gorzki, tak więc gdy zauważymy, że za bardzo się spieka zmniejszamy temp. i wydłużamy czas pieczenia.

Porady

Chipsy możemy jeść jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do dań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować