Chińskie pikle z sosem

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Doskonale smakują podane z ryżem i kurczakiem

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki warzywa:
    3 średnie marchewki
    1 seler
    biała część z 1 pora
    3 średnie pietruszki
    1 pęczek rzodkiewek
    pół średniego kalafiora
    3 żółte i 3 czerwone papryki
    zalewa:
    3 szklanki cukru
    3 szklanki octu
    2 szklanki wody
    2 łyżeczki soli
    sos:
    3 ząbki czosnku
    sok z 1 cytryny
    1 łyżeczka przyprawy chińskiej
    2 łyżeczki musztardy
    3 łyżki majonezu
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Chińskie pikle z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wykonanie:
    Paprykę oczyszczamy i kroimy w grube, długie paski, kalafiora rozdrabniamy na różyczki, pozostałe warzywa oczyszczamy i kroimy w cienkie słupki. Wszystko wrzucamy do wrzącej wody, zagotowujemy, odcedzamy. Warzywa układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy gorącą zalewą, nie pasteryzujemy. Składniki sosu łączymy, podajemy z odsączonymi z zalewy piklami

Porady

Sos przygotowujemy przed samym podaniem pikli. Zanim je otworzymy należy poczekać kilka dni, żeby warzywa nasączyły się zalewą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować