Chińskie danie . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na samym początku ryż wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę, dodajemy 1 łyżeczkę oleju, aby ryż się nie posklejał. Gotujemy około 10 minut.
Następnie pierś z kurczaka myjemy i kroimy w niewielką kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, do niego wrzucamy pokrojoną pierś i podsmażamy około 4-5 minut. Do smażącej się piersi dodajemy sól, pieprz,vegetę i posypujemy przyprawą do kurczaka (do smaku).
2.Później warzywa myjemy. Marchew i paprykę kroimy w małe plasterki.
Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostały olej i wrzucamy pokorojone warzywa . Chwilkę podsmażamy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. Solimy i dodajemy pieprz do smaku.
3.Na koniec do dużej patelni wrzucamy odsączony ryż, warzywa oraz podsmażoną pierś z kurczaka . Całość dokładnie mieszamy i dusimy razem na niewielim ogniu jeszcze około 10 minut.
Porady
Można danie przyprawić ziołami, zależy jak kto lubi oraz dodać innych warzyw.
Komentarze