Chili con Carne z Kurczaka

0 (0 ocen)

  • 60 min

W drodze eksperymentu ugotowałąm dziś chili con carne z kurczakiem. Jest rozgrzewające i sycące - w sam raz na jesienne wieczory.

  • 60 min

Składniki:


  • 4 udka z kurczaka lub 2 piersi
    1 duża cebula
    2.5 szklanki rosołu z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    5 łyżek keczupu
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka pomidorów (mogą być pieczone)
    2 łyżeczki chili (można dodać więcej jesli chcemy uzyskać ostrzejszy smak)
    Pół łyżki kminku
    2 łyżeczki oregano
    2 łyżki oliwy
    Odrobina łagodnej papryki
    Sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz
    2 łyżeczki mąki ziemniacznanej rozpuszczone w odrobinie zimnej wody do zagęszczenia potrawy
    Do podania: kawałki awokado, odrobina żółtego sera, śmietana, świeżo posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chili con carne z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka oczyszczamy z błonek i zdejmujemy skórę jeśli używamy udka. Smarujemy oliwą i nacieramy czosnkiem, a także sproszkowaną łagodną papryką. Pieczemy w 200 C przez ok. 30 min.

    W międzyczasie podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę z czosnkiem i odrobiną sproszkowanego chili.

    Gdy kurczak jest już upieczony, rozrywamy mięso na kawałki za pomocą dwóch widelców.

    Przekładamy mięso i cebulę z czosnkiem do garnka, podlewamy rosołem. Dodajemy pomidory i keczup.

    Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godz. W połowie czasu gotowania dodajemy przyprawy i fasolę z puszki.

    Na ok. 15 min. przed końcem gotowania, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do garnka, by zagęścić chili.


Porady

Podajemy z chlebem czosnkowym lub ryżem, kleksem z gęstej śmietany, wiórkami sera żółtego i kawałkami awokado.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować