Chili con carne.

4.5 (184 ocen)

  • 30 min

Syczące danie jednogarnkowe z rodem w Meksyku. Polecam na obiad i imprezę.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,3 kg mięsa mielonego – wieprzowego z szynki
    3 puszki fasolki czerwonej
    2 puszki pomidorów całych, niekrojonych
    1 kalarepa
    3 marchewki
    10 małych ziemniaków
    1 czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany 12%
    1 łyżeczka chili w proszku
    1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    Olej rzepakowy do smażenia
    Sól, przyprawa typu wegeta oraz keczup do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chili con carne

Chili con carne. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepę, marchewki oraz ziemniaki starannie myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Solimy, polewamy odrobiną oleju i dusimy na małym ogniu na półmiękko. W razie potrzeby polewamy trochę wodą.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Olej rozgrzewamy w dużym garnku i wrzucamy cebule, żeby się zeszkliła. Dodajemy mięso mielone i smażymy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Dodajemy resztę półmiękkich warzyw.
  • 3. Następnie do mieszanki mięsno-warzywnej dodajemy całą zawartość puszki, fasolkę wraz ze sosem oraz pomidory z puszki. Dobrze mieszamy. Dodajemy przyprawy: chili i słodką mieloną paprykę w proszku, pieprz ziołowy oraz wegetę. Mieszamy i dodajemy jeszcze 2-3 łyżek keczupu do smaku. Gotować jeszcze ok. 15 mniut na małym ogniu.
  • 4. Na samym końcu rozmieszamy w pojemniku śmietanę z odrobiną chili con carne. Dobrze wymieszać i wlać do całości. Już ostatni raz dobrze wymieszać.

Porady

Jeżeli danie będzie zbyt płynne, można zagęścić mąką rozmieszaną z wodą. Najlepiej smakuje podane z świeżym pieczywem. Podane proporcje starczą na ok 8 porcji. Danie można zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasola czerwona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować