Chili con carne

0 (0 ocen)

Rozgrzewające amerykańskie danie

Składniki:

  • - Mięso mielone wołowe 500g
    - Pomidory 3 szt.
    - Fasola czerwona konserwowa 1 puszka
    - Cebula 1 szt.
    - Czosnek 2 ząbki
    - Papryka czerwona 3/4 szt.
    - Piwo 100 ml
    - Bulion 1/2 szklanki
    - Przecier pomidorowy 2 łyżki
    - Oliwa z oliwek
    - Oregano 1 łyżeczka
    - Kminek 1/2 łyżeczki
    - Pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
    - Sól 3/4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chili con carne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Do garnka wlej odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć pokrojone wcześniej warzywa. Wstaw garnek na średni ogień i podsmaż warzywa. Gdy warzywa się lekko zarumienią, dorzuć mięso mielone i dalej podsmażaj.
  • 2. Pomidory sparz w gorącej wodzie. Obierz je ze skórki i pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka z warzywami i mięsem. Do ½ szklanki bulionu dołóż przecier pomidorowy i i wymieszaj. Przelej zawartość szklanki do garnka i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  • 3. Do garnka wlej piwo. Wrzuć fasolę czerwoną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i duś ponownie ok. 10-15 minut. Pod koniec duszenia przypraw solą, pieprzem cayenne, oregano oraz kminkiem. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować