Chili Con Carne

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pikantna i wyrazista meksykańska potrawa którą zachwyca się każdy kto jej spróbuje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego mielonego ( może być więcej)
    2-3 cebule
    4-5 ząbków czosnku
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    2 czerwone papryki
    3-4 papryczki chili lub sos chili (ilość wg uznania)
    3 puszki pomidorów bez skórki
    2 szklanki rosołu z kostki
    łyżka przecieru pomidorowego
    łyżka oliwy z oliwek
    przyprawy: 3 liście laurowe, sól, pieprz, pieprz cayenne, przyprawa uniwersalna

Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podsmażyć na oliwie z drobno pokrojoną cebulą, pod koniec smażenia dodać drobniutko posiekany czosnek, doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem do smaku.
  • 2. Przełożyć do dużego garnka i poddusić z łyżką przecieru pomidorowego, pieprzem cayenne, papryką oraz papryczkami chili (lub sosem chili gdy nie mamy papryczek).
  • 3. Zalać rosołem, dodać 3 liście laurowe oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Zagotować a potem dusić do czasu aż papryka będzie miękka.
  • 4. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolę i pogotować jeszcze ze 2-3 minuty.
    Doprawić wedle uznania solą, pieprzem lub sosem chili. Potrawę można zagęścić mąką rozprowadzoną w wodzie.

Porady

Można podać z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebem, ale najlepiej smakuje z plackami tortilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować