Pikantna i wyrazista meksykańska potrawa którą zachwyca się każdy kto jej spróbuje.
1 godz. 30 min
Składniki:
700 g mięsa wołowego mielonego ( może być więcej)
2-3 cebule
4-5 ząbków czosnku
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
2 czerwone papryki
3-4 papryczki chili lub sos chili (ilość wg uznania)
3 puszki pomidorów bez skórki
2 szklanki rosołu z kostki
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: 3 liście laurowe, sól, pieprz, pieprz cayenne, przyprawa uniwersalna
Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso podsmażyć na oliwie z drobno pokrojoną cebulą, pod koniec smażenia dodać drobniutko posiekany czosnek, doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem do smaku.
2.Przełożyć do dużego garnka i poddusić z łyżką przecieru pomidorowego, pieprzem cayenne, papryką oraz papryczkami chili (lub sosem chili gdy nie mamy papryczek).
3.Zalać rosołem, dodać 3 liście laurowe oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Zagotować a potem dusić do czasu aż papryka będzie miękka.
4.Dodać odsączoną kukurydzę i fasolę i pogotować jeszcze ze 2-3 minuty.
Doprawić wedle uznania solą, pieprzem lub sosem chili. Potrawę można zagęścić mąką rozprowadzoną w wodzie.
Porady
Można podać z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebem, ale najlepiej smakuje z plackami tortilli.
Komentarze