Chatka baby jagi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmiksować chwilę blenderem, (można też zmielić, ja nie tego robiłam, bo nie mam maszynki ;-) ) po czym przełożyć go do miski. Dodać kostkę masła i zmiksować na gładką masę. Masę podzielić na części. Do jednej dodać aromat waniliowy, do drugiej kakao i obie dobrze wymieszać.
2.Na stolnicy rozłożyć duży płat folii aluminiowej. Na niej kłaść herbatniki, 3 rzędy po 6 herbatników (w sumie 18 herbatników). Posmarować kremem kakaowym, zostawiając 3 łyżki kremu. Na to położyć drugą warstwę herbatników (18 szt) i posmarować kremem waniliowym, na środku położyć pozostały kakaowy krem.
3.Całość złożyć delikatnie w trójkąt. Schłodzić w lodówce ok. 3 godzin.
4.Po tym czasie przygotować polewę: masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę i kakao. Doprowadzić do gotowania, zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Dobrze wymieszać, aż powstanie gładka masa. Jeśli potrzeba dodać jeszcze 1-2 łyżki wody.
5.Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Udekorować perełkami. Schłodzić przez noc w lodówce.
Komentarze