Chałka zapiekana w domowym budyniu z owocami

4.49 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

wyjątkowo pyszne śniadanie !

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki :
    1 chałka,
    ulubione owoce - borówki, maliny, truskawki,
    płatki migdałów,
    500ml mleka,
    2 żółtka,
    2 łyżki cukru,
    2 łyżki masla,
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka esencji waniliowej,
    cukier puder.
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Chałka Zapiekanki Śniadanie

Chałka zapiekana w domowym budyniu z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka zapiekana w domowym budyniu z owocami 1. Do garnka wlej 1 szklankę mleka. Dodaj masło, esencję waniliową oraz wsyp cukier. Zagotuj całość. Do pozostałej części mleka dodaj żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie połącz składniki. Do gotującego się mleka wlej wolnym strumieniem mleko z żółtkami. Mieszaj aż budyń się zagotuje i stanie się gęsty.

    Chałkę pokrój na grubsze kromki. Każdą kromkę dokładnie posmaruj budyniem z dwóch stron. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy kromki włóż owoce. Całość posyp płatkami migdałów.

    Chałkę włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować