Chałka z kruszonką

4.5 (148 ocen)

  • 15 min

Pyszna chałka domowej roboty.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5kg mąki
    1żółtko
    1szklanka letniego mleka
    3/4szklanki cukru
    8g suchych drożdży(lub 16g swieżych)
    Kruszonka:
    50g masła
    50g cukru pudru
    100g mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery Kruszonka

Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1/4szklanki mleka i 1łyżki cukru. Odstawiamy na 15min. Mąke, żółtko, mleko i cukier mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok 2 godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części, wałkujemy z nich paski jak na kopytka i zaplatamy jak warkocz. Całość posypujemy kruszonką, przygotowaną z wymieszania wszystkich trzech składników. Pieczemy w temp. 200stopni przez ok 25minut.

Porady

Chałkę przed włożeniem do piekarnika można posmarować pozostałym białkiem - po upieczeniu będzie jak polakierowana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować