chałka drożdżowa ze śliwkami

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjne ciasto ze śliwkami, takie jak u babci. Pulchne, miękkie, pachnące cynamonem. Najlepsze ze szklanką mleka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *blaszka 24*24 cm
    Składniki:
    450 g mąki
    80 g cukru
    15 g drożdży
    200 ml mleka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    50 g masła
    2 małe jajka
    na wierzch:
    10 dużych czerwonych śliwek
    łyżeczka cynamonu
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Chałka drożdżowa ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mleku rozpuścić drożdże. Masło roztopić. Mąkę, mleko z drożdżami, cukier i sól wymieszać. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania dodać jajka a na końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
  • 2. Po tym czasie przełożyć do foremki. Śliwki pokroić na połówki, wyjąć pestki. Ułożyć na cieście skórką do dołu. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać śliwki. Odstawić na kwadrans. Piec w 200*C około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować