CHAŁKA DROŻDŻOWA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W SAM RAZ NA ŚNIADANIE :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 0.5 kg maki pszennej
    * szklanka cukru
    * ok.2 szklanki mleka
    *50 dkg masła
    *25 g.świeżych drożdży ( 1/4 kostki)
    * 1 jajko
    DODATKOWO NA KRUSZONKĘ:
    * 1/4 szkl.cukru
    *1 op.cukru waniliowego
    * 0.5 szkl.maki pszennej
    *1/4 kostki masła

Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:

    * mleko podgrzać,dodać drożdże,cukier( 1łyżeczkę),mąkę (1 łyżeczkę)
    * rozpuścić masło( ostudzić)

    *Przykryć ściereczką i odłożyć,aż rozczyn podrośnie.(ok 15-20min)
    *Do rozczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto.
    *Odstawić ponownie do wyrośnięcia( objętość ciasta powinna być
    dwa razy większa)
  • 2. * Gotowe ciasto wykładamy na stół podsypany mąką.
    * Ciasto dzielimy na dwie części,a każdą część dzielimy na trzy
    porcje,z których rolujemy wałeczki.

    * Z trzech wałków pleciemy warkocz.
    *smarujemy mlekiem i odstawiamy na 10 min
    ( z podanych składników wyjdą dwie chałki) :)
    * W tym czasie robimy to, co wszyscy lubimy,czyli KRUSZONKĘ :)

    * do miski wsypujemy składniki( mąka,cukry i masło)i
    lekko ugniatamy do połączenia składników
    * gotową kruszonką obficie raczymy nasze chałki:)

    Piec rozgrzewamy do 160C i pieczemy ok 30min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy