Chałka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 2 min

Przepyszna chałka pieczona nie tylko na święta ale również na smaczne śniadanie.

  • 2 min

Składniki:

  • 3 dkg drożdży,
    7dkg cukru,
    około 1/2 l.mleka,
    2-3 jaja
    1kg mąki
    7dkg masła
    2dkg maku do posypania

Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie rozczynu:
    Drożdże rozetrzeć z cukrem zmieszać z 1/4 l.mleka i 25dkg mąki-odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki i starannie wyrabiamy ciasto.Gdy zacznie odchodzić od ręki wlewamy roztopione masło i dalej wyrabiamy.Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Jak ciasto powiększy o 100% swoją objtość wykładamy na posypaną mąką stolnicę,wyrabiamy bułki i zaplatamy w warkocze ,wkładamy do foremek i smarujemy roztrzepanym jajkiem,posypujemy makiem.WEstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy ok 30-40 min.SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy