Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
2.W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajko, cukier, 2 łyżki masła, cukier waniliowy, aromat śmietankowy, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3.Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy w rękach i dzielimy na dwie równe porcje - jedna porcja to jedna chałka. Każdą z porcji dzielimy na cztery równe części, z których upleciemy chałkę.
4.Każdą część wałkujemy w taki sposób by końce wałeczka były cieńsze i zaplatamy tak jak pokazuje film: http://www.youtube.com/watch?v=0bzVEhwH00o&feature. To w sumie niezwykle proste.
5.Chałki układamy na papierze do pieczenia i umieszczamy na blasze (nie w foremce). Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
6.Wkładamy do lekko ciepłego piekarnika i dogrzewamy go do 180 stopni. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę pieczemy około 30 minut do suchego patyczka.
7.Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę. Rozpuszczamy 2 łyżki masła i pędzlujemy wierzch chałek.
Komentarze