Chałka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Pachnąca, delikatna, rozpływająca się w ustach - czy muszę dodawać coś więcej?

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - drożdże: 1.5 dekagrama
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 50 gramów
    - masło: 3 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier wanilinowy: 1 sztuka
    - aromat śmietankowy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Ciasta Desery

Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
  • 2. W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajko, cukier, 2 łyżki masła, cukier waniliowy, aromat śmietankowy, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy w rękach i dzielimy na dwie równe porcje - jedna porcja to jedna chałka. Każdą z porcji dzielimy na cztery równe części, z których upleciemy chałkę.
  • 4. Każdą część wałkujemy w taki sposób by końce wałeczka były cieńsze i zaplatamy tak jak pokazuje film: http://www.youtube.com/watch?v=0bzVEhwH00o&feature. To w sumie niezwykle proste.
  • 5. Chałki układamy na papierze do pieczenia i umieszczamy na blasze (nie w foremce). Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
  • 6. Wkładamy do lekko ciepłego piekarnika i dogrzewamy go do 180 stopni. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę pieczemy około 30 minut do suchego patyczka.
  • 7. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę. Rozpuszczamy 2 łyżki masła i pędzlujemy wierzch chałek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować