Chaczapuri z pieczarkami, boczkiem, jajkiem i serami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie kuchni gruzińskiej zrobione po mojemu, bo z większą ilością składników. W oryginale to tylko ser i jajko.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto (na 4 szt.):
    250 g mąki pszennej
    150 ml ciepłego mleka
    1 jajko
    15 ml oliwy
    25 g drożdży
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru

    Dodatki:
    4 jajka
    100 g boczku
    5 małych pieczarek
    ok. 70 g żółtego sera tartego
    6 małych kulek mozarelli lub połowa normalnej dużej kulki
    sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przystawki

Chaczapuri z pieczarkami, boczkiem, jajkiem i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć w miseczce i dodać 1 łyżeczkę cukru, poczekać, aż zaczną się robić płynne i wymieszać. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, oliwę, 1 łyżeczkę cukru i soli, ciepłe mleko i wlać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby było za gęste lub za rzadkie, to odpowiednio dolejcie mleka lub dosypcie mąki. Odstawić do wrośnięcia na ok. 1h. W tym czasie przygotować farsz. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni. Do tego dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć do zrumienia pieczarek i wystudzić. Mozarellę pokroić w kostkę i połączyć z tartym serem. Żółtka oddzielić od białek tak, żeby każde żółtko było osobno (ja każde z nich ułożyłam na dużej łyżce). Do wystudzonych pieczarek z boczkiem dodać mieszankę serów i białka. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, z którego uformować łódeczkę, zawijając brzegi do środka. Piekarnik nagrzać do 220 stopni do zrumienienia. Łódeczki przełożyć na formę wyłożoną papierem. Na każdą z nich nałożyć łyżką farsz i rozprowadzić go. Łódeczki włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Następnie wyjąć, w każdej łódce zrobić na środku dziurę, do której wlać po jednym żółtku, włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut do ścięcia żółtka.

    Podawać na ciepło.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować